18.11.2020

Insomni, què és?

L’insomni pot definir-se com la dificultat o insatisfacció en dormir. La insatisfacció resulta d’una valoració personal de la qualitat del somni que considera més d’un aspecte:
– La conciliació del somni (“em fico al llit però no puc dormir”).
– La durada (“dormo bé però no més de quatre hores”).
– La qualitat del somni (“dormo vuit hores però m’aixeco més cansat del que em vaig ficar al llit”).
– La consolidació del somni (“em desperto diverses vegades i no dormo profundament”).
L’insomni de dies o setmanes es considera “agut”, mentre que l’insomni de més de tres mesos es considera “crònic”.
Per què succeeix l’insomni?

Hi ha moltes raons darrere de l’aparició de l’insomni, tant agut com crònic:
– Factors ambientals: llum, soroll, canvis d’horari laboral, jet-lag…
– Factors psicològics: dol per defunció, període d’exàmens, ruptures de parella i altres factors que causen “estrès”.
– Patologies físiques: apnea de somni, dolor agut intens, fogots de la menopausa, picor important, etc.
– Patologies d’origen psicològic o mental: depressió, demència.
– Relacionat amb substàncies: consum excessiu de cafeïna, retirada de medicaments per a dormir en persones que han abusat d’ells, ús de medicaments que dificulten el somni, consum crònic d’alcohol, ús de drogues que impliquen agitació o nerviosisme, etc.
Si pateixes d’insomni, és important veure, a més de com resoldre l’insomni, si aconsegueixes reconèixer alguna causa darrere d’aquest símptoma. Resoldre aquesta causa serà el que faci que l’insomni desaparegui realment.

Per què importa resoldre l’insomni?

La insatisfacció amb la qualitat de somni no sol estar relacionada amb el mateix somni en si, sinó més aviat amb les conseqüències que la falta de somni implica a l’altre dia. Els pacients amb insomni s’acosten a la farmàcia demanant una solució perquè “no rendeixen”, estan de mal humor, els falla la memòria, els baixa la motivació, se senten cansats i baixos d’energia, etc. Això impacta la vida personal, acadèmica i laboral.
També s’està estudiant la relació de l’insomni amb la salut: s’ha vist que en alguns pacients la falta de somni pot pujar la tensió arterial, facilitar l’aparició de diabetis, afavorir l’obesitat, i fins i tot disminuir l’expectativa de vida.
Una vegada tractat i corregit l’insomni la qualitat de vida millora moltíssim, per la qual cosa quan notis que la qualitat del teu somni està canviant, parla amb el teu farmacèutic de confiança.
A farmàcies ecoceutics, com Farmàcia Cristina Casas, sabrem aconsellar-te perquè millors la qualitat del teu somni, i, si el necessitessis, se’t pot recomanar algun tractament puntual

* Artícle de Farmàcies ecocèutics
Comparteix