Parlem de la dermatitis atòpica….

Què és?
És una malaltia crònica de la pell que sol desencadenar-se en brots i el seus principals símptomes són la picor, l’envermelliment i la inflamació. Pot associar-se a altres malalties com l’asma al·lèrgica i la rinoconjuntivitis primaveral.
En quines zones apareix?
És variable: cara, tronc, extremitats. (Dibuix)
Quan apareix?
Sol aparèixer els primers mesos de vida i
finalitza generalment abans dels 10 anys. Els
brots són més freqüents a l’hivern.
És contagiosa?
No, la dermatitis atòpica no es pot transmetre
d’una persona a l’altra.
Existeix una cura?
Actualment no existeix cura definitiva per aquesta malaltia. Però els tractaments mèdics actuals poden controlar els símptomes més molestos.
Quines són les causes?
Els nens amb dermatitis atòpica tenen una pell extremadament sensible als estímuls externs com la sudoració, els irritants i alguns gèrmens. Davant d’aquests estímuls determinades cèl·lules que s’encarreguen de la defensa de la pell s’estimulen i produeixen vàries respostes. Alliberen substàncies que desencadenen la picor i la inflamació i alteren l’epidermis. Les cèl·lules que composen l’epidermis es renoven més ràpidament i les grasses de la superfície cutània pateixen un canvi que provoca la pèrdua d’aigua, ocasionant la sequedat que presenten els nens atòpics.
És greu?
No en la majoria dels casos. Generalment els pacients es controlen evitant els factors desencadenants, amb mesures higièniques i d’hidratació i mitjançant els controls i tractaments realitzats pel seu pediatra.
Quins factors poden empitjorar la malaltia?
• L’estrès i l’ansietat • La calor. No abrigar-los massa a l’hivern i vigilar els canvis de temperatura • La sequedat ambiental. Podem utilitzar humidificadors perquè l’ambient no sigui tant sec • La pols de la casa. Ventilar l’habitació i evitar els peluixos i les moquetes a l’habitació • Els detergents i suavitzants per la roba • La llana i els teixits sintètics. Utilitzar roba de cotó • Els aliments àcids (cítrics, tomàquet) i els excitants com el cafè i el cacau • L’excés de rentats o fricció i l’ús de sabons no adequats.

És aconsellable el bany diari?
És pot banyar a diari si el bany no dura més de 10 minuts i abans de tres minuts, després del bany, se li aplica una crema hidratant (així aconseguim que retingui més humitat). Cal que l’aigua no estigui massa calenta i utilitzar sondats adequats per aquesta pell. Quan assequem la pell fer-ho delicadament sense rascar i preferiblement secar a l’aire. A l’aplicar la crema realitzar un massatge suau.

NOTA: Hi ha molts productes d’higiene destinats a millorar l’estat d’aquesta pell i prevenir els brots d’atopia: cremes hidratants per la cara i el cos, syndets, xampús pel cabell, banys tractants, barreres protectores, solars. Demana’ns consell.

COMPARTIR UN COMENTARÍ

La teva adreça de correu electrònic no será publicada. Els camps necessaris entan marcatas amb*