02.12.2019

Què és el colesterol?

Què és el colesterol?
02.12.2019
Farmàcia Casas

El colesterol és un tipus de greix que està en totes les cèl·lules. El necessitem per formar les membranes i per produir  vitamina D, hormones, enzims digestius… Si els nivells de colesterol són massa alts, es poden crear plaques en el torrent sanguini que taponaran la circulació de la sang. Per controlar-ho, és important vigilar l’alimentació, tenir clar quins són els aliments que porten colesterol, sobretot els que provenen de la carn, brioxeria industrial i formatges curats.

Per saber els nivells de colesterol en sang hem de fer-nos una analítica que valori el nivell total de colesterol, els nivells de HDL ( colesterol bo) i els de LDL ( colesterol dolent) . Si tot i fer dieta el colesterol no baixa, què podem fer? Fer una visita mèdica per tal que un professional valori el nostre cas individualment.

El nostre cos també sintetitza colesterol a part del que ingerim, això es fa al fetge. Del fetge surt per la sang i cap a la resta del cos. Per repartir-lo ho fa gràcies a una proteïna que es diu HDL, per això parlem de colesterol bo, és el que surt del fetge i va a fer les seves funcions pel cos, cap a les membranes, a sintetitzar vitamina D, etc. El colesterol que sobra és recollit per una altra proteïna, la LDL, aquest és el colesterol dolent que és el que ens sobra i que pot provocar aquestes plaques o taps en el torrent sanguini.

Com podem fer baixar aquest nivells amb productes naturals?

Ja fa anys que s’han fet estudis amb el llevat d’arròs vermell. Aquest llevat conté una molècula, la monocolina k, que actua a nivell del fetge inhibint la síntesi de colesterol. Per a què el fetge treballi bé podem ajudar a depurar-lo amb plantes com el card marià. En el mecanisme d’acció de la monocolina K es consumeix molt Co Q 10, un important antioxidant que fabrica l’organisme,  per això és important prendre-ho conjuntament. Un aport extra de polifenols ens ajudarà a absorbir el  colesterol de la dieta.

El nivell alt de colesterol és un dels factors de risc de patir una malaltia cardiovascular. És important mantenir-los a ratlla amb  una bona alimentació, esport, seguiment acurat i un suplement si cal.

Si vols mes informació o bé un assessorament personalitzat no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

Comparteix