notícies, salut

El Sol és l’astre Rei. Dona vida a les plantes, animals, homes…. Ajuda a la producció de vitamina D, ( amb pocs minuts al dia n’hi ha prou), prevé el raquitisme i la osteoporosis. Actua en el tractament d’algunes dermatosis.

El Sol ens fa sentir feliços.

Però hem de tenir molt clar que el sol te efectes nocius. Causa lesions a la pell, a la còrnia dels ulls ,  te efecte immunosupressor  i  es cancerigen. Per això ens hem de protegir.

Tenim cultura de la protecció solar en aquest país? Segons les últimes enquestes si, però encara ens falta mes informació sobre el tipus de protecció que necessitem i com l’hem d’aplicar .

Voldria explicar-vos una mica perquè ens hem de protegir i com fer-ho. Aclarirem conceptes.

 

Quines radiacions emet el sol?

L’energia que ens arriba a la terra té diferents tipus de raigs, els infrarojos, els ultra violetes i la llum visible.

IR- dona calor en capes profundes de la pell. Es el causant del cop de calor. Potencia l’efecte dels raigs UVA i UVB i per tant  provoca envelliment cutani i augment del risc de patir un càncer de pell.

LLUM VISIBLE-Són els set colors de l’arc de Sant Martí. Avui sabem que també intervenen en els signes d’envelliment de la pell, arrugues i oxidació. Sobretot la llum blava.

UV- n’hi ha de  tres tipus. Els UVC no arriben  a la terra, perquè son absorbits per la capa d’ozó.

Els UV A i UV B son invisibles per nosaltres,  però porten molta energia i son els causants de les lesions a la pell.

Els raigs UVB, penetren a les capes mes profundes donant un bronzejat retardat. També provoquen immunosupressió, baixen  les defenses i per això ens surten les panses quan prenem el sol. A llarg termini provoquen l’envelliment cutani i  càncer de pell, perquè alteren l’ ADN de les nostres cèl·lules,

Els raigs UVA provoquen una vermellor  immediata de la pell, el fotoenvelliment, les intoleràncies solars i les taques a la pell, que poden derivar en un càncer cutani.

 

Com ens protegim de les radiacions?

 La pell es un òrgan mes del nostre cos, com pot ser l’estomac o els pulmons. Te una funció molt clara i definida: protegir-nos de l’exterior. Com ho fa? Per exemple suant per protegir-nos de la calor. Fent de barrera davant les infeccions. També ens protegeix del sol  amb el bronzejat i  l’engrossiment de  la pell,  conseqüència d’una exposició prolongada al sol.

Els tumors es produeixen quan es trenca l’equilibri entre el dany produït i la capacitat de reparació de les cèl·lules de la nostra pell.

Cal tenir en compte que  la mitat de la població de mes de 65 anys patirà un càncer de pell i un 25% tindran 2 o mes tumors malignes, la gran majoria deguts  a l’exposició solar.

Per això es tant important la prevenció.

 

Factors a tenir en compte

-Fototip: el tipus de pell que tenim. Com mes clara sigui la pell mes alta serà la protecció que hem d’utilitzar.

-Latitud: Com mes a prop de la línia equatorial estiguem mes alta serà la incidència del sol i per tant mes alta la protecció que necessitem.

-Època de l’any: de Maig a Setembre, ens hem de protegir per sortir al carrer. Especialment a les  activitats que fem a l’aire lliure.

-Superfície reflectant: la neu reflecteix un 85% dels raigs, la sorra un 17%, l’aigua un 5% , la gespa un 25% i l’asfalt un 4%.

-Entre les 12 i les 16 h no ens hauríem d’exposar al sol.

-Els núvols i la humitat absorbeixen una mica els raigs, però ens hem de protegir igualment.

-UVI /Índex de radiació UV. Es una mitjana de la radiació estimada que arribarà a la terra en un punt determinat a les hores de màxima incidència entre 12 i 16 hores (meteocat)

-Altitud: arriben mes rajos a dalt la muntanya que al nivell de mar.

 

I també.

Nens. Els nadons de menys d’un any no s’han d’exposar al  sol. Entre 1 i 3 anys han d’utilitzar  una  protecció física , barret, màniga llarga, mitjons,  etc…La pell te memòria i hem d’evitar castigar-la, especialment la dels nens.

Embarassades: degut al canvi hormonal hi ha una sensibilitat diferent que pot provocar taques a la pell o melasmes.

Persones grans tenen una major immunosupressió per tant son mes vulnerables al sol.

Malalties: albinisme, porfíria, lupus, herpes, acne, vitiligo varius, càncer de pell .

Evitaran al màxim l’exposició al sol i la faran  sempre amb protecció 50+,  barret, ulleres, samarreta, para-sol, etc…

 

Medicaments i sol

Molts fàrmacs són fotosensibilitzants o fotoal.lèrgics.

Això vol dir que augmenten la nostre sensibilitat al sol i també les al·lèrgies solars.

Els mes rellevants son: antiinflamatoris, antihistamínics, antiàcids, anticonceptius, antihipertensius, hipolipemiants, hipnòtics, antibiòtics, antidepressius i antiacnèics.

El millor es preguntar al teu farmacèutic.

 

Que son i  per a què serveixen els fotoprotectors?

Son  cosmètics que utilitzem per protegir-nos dels raigs del  sol, especialment radiacions UVA I UVB.. També n’hi ha que protegeixen davant els raigs IR. En l’envàs ve definit els tipus de radiacions a les que protegeix.

Ens permeten gaudir del sol sense patir-ne els danys, sempre respectant el temps d’exposició.

Han de ser estables a la llum, aire, humitat i calor,

Els productes resistents a l’aigua poden ser  water proof, (en 40 minuts dins l’aigua queda el 70% de producte)  o   water-ressistant ( el mateix amb 80 minuts).

També n’hi ha resistent a la sorra i a la suor.

A l’hora de triar un foto protector també hem de tenir en compte l’activitat  que estem fent, no es el mateix estar jugant un partit de vòlei a la platja que caus per terra i sues, que està fent un vermut en una terrassa.

Productes hipoal.lergènics que garanteixin la màxima tolerància.

També hi ha diferents textures segons el  tipus de pell al que va dirigit:  mes jove, amb acne, amb taques, pell madura, calbes, etc.

El teu farmacèutic/a t’aconsellarà el millor per a tu.

Actualment s’utilitzen molt els esprais invisibles. Hem d’escampar-los be. La meva recomanació es ser molt generós a l’aplicar l’esprai , o be, utilitzar una crema abans de sortir de casa i desprès fer les repeticions al llarg del dia amb l’esprai.

Tot el que convingui per prevenir els efectes nocius del sol!!!!

Podem trobar diferents composicions:

Minerals o físics,  formen una capa sobre la pell que no deixa entrar els raigs, els reflecteix.

Químics, s’absorbeixen  i provoquen una reacció química amb els raigs que li arriben.

Orgànics pigments insolubles que reaccionen amb els raigs.

 

Com aplicar un fotoprotector?

El protector el posarem 30 minuts abans de l’exposició solar sobre  la pell neta, seca i ben hidratada. Evitar colònies i desodorants per que poden produir taques a la pell. Aplicar-lo de forma uniforma i generosa .

En algunes farmàcies d’Igualada realitzem el test del Programa d’Atenció Pell , que et permet valorar quin risc tens de patir un càncer de pell.

 

Gaudim del sol i l’estiu amb seny.

 

A l’efecte de l’establert en la Llei Orgànica 15/99, de 13 de Desembre, de Protecció de Dades de Caràcter personal, i de la Llei 34/02,de l’11 Juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i de Correu Electrònic (LSSI), Farmàcia Cristina Casas Verdés garanteix la confidencialitat de les dades personals. Li comuniquem que les seves dades estan incorporades en un fitxer gestionat sota la responsabilitat de Farmàcia Cristina Casas Verdés amb la finalitat d’informar-li de les novetats relacionades amb la nostra activitat, sigui per la seva condició de client o per tercers o perquè ens hagi sol·licitat informació en algun moment. Pot exercir el seu dret d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, davant l’adreça d’aquest email.

activitats, salut

Què és?
És una malaltia crònica de la pell que sol desencadenar-se en brots i el seus principals símptomes són la picor, l’envermelliment i la inflamació. Pot associar-se a altres malalties com l’asma al·lèrgica i la rinoconjuntivitis primaveral.
En quines zones apareix?
És variable: cara, tronc, extremitats. (Dibuix)
Quan apareix?
Sol aparèixer els primers mesos de vida i
finalitza generalment abans dels 10 anys. Els
brots són més freqüents a l’hivern.
És contagiosa?
No, la dermatitis atòpica no es pot transmetre
d’una persona a l’altra.
Existeix una cura?
Actualment no existeix cura definitiva per aquesta malaltia. Però els tractaments mèdics actuals poden controlar els símptomes més molestos.
Quines són les causes?
Els nens amb dermatitis atòpica tenen una pell extremadament sensible als estímuls externs com la sudoració, els irritants i alguns gèrmens. Davant d’aquests estímuls determinades cèl·lules que s’encarreguen de la defensa de la pell s’estimulen i produeixen vàries respostes. Alliberen substàncies que desencadenen la picor i la inflamació i alteren l’epidermis. Les cèl·lules que composen l’epidermis es renoven més ràpidament i les grasses de la superfície cutània pateixen un canvi que provoca la pèrdua d’aigua, ocasionant la sequedat que presenten els nens atòpics.
És greu?
No en la majoria dels casos. Generalment els pacients es controlen evitant els factors desencadenants, amb mesures higièniques i d’hidratació i mitjançant els controls i tractaments realitzats pel seu pediatra.
Quins factors poden empitjorar la malaltia?
• L’estrès i l’ansietat • La calor. No abrigar-los massa a l’hivern i vigilar els canvis de temperatura • La sequedat ambiental. Podem utilitzar humidificadors perquè l’ambient no sigui tant sec • La pols de la casa. Ventilar l’habitació i evitar els peluixos i les moquetes a l’habitació • Els detergents i suavitzants per la roba • La llana i els teixits sintètics. Utilitzar roba de cotó • Els aliments àcids (cítrics, tomàquet) i els excitants com el cafè i el cacau • L’excés de rentats o fricció i l’ús de sabons no adequats.

És aconsellable el bany diari?
És pot banyar a diari si el bany no dura més de 10 minuts i abans de tres minuts, després del bany, se li aplica una crema hidratant (així aconseguim que retingui més humitat). Cal que l’aigua no estigui massa calenta i utilitzar sondats adequats per aquesta pell. Quan assequem la pell fer-ho delicadament sense rascar i preferiblement secar a l’aire. A l’aplicar la crema realitzar un massatge suau.

NOTA: Hi ha molts productes d’higiene destinats a millorar l’estat d’aquesta pell i prevenir els brots d’atopia: cremes hidratants per la cara i el cos, syndets, xampús pel cabell, banys tractants, barreres protectores, solars. Demana’ns consell.

mares, salut

El bisfenol A o BPA és una substància que s’utilitza per fabricar plàstic present ens molts utensilis: biberons, safates, ampolles, llaunes, joguines, ulleres, etc…
Aquesta substància química es desprèn en petites quantitats quan el plàstic s’escalfa, llavors entra en contacte amb els aliments i s’ingereix via oral. Hi han diferents estudis que conclouen que la ingestió d’aquesta substància no és recomanable.
Alguns dels efectes tòxics són:
-disruptor endocrí (imita les nostres hormones)
-possibles efectes cancerígens
-possibles efectes adversos al ronyo i fetge
Els principals afectats són els nadons, tant en la seva etapa embrionària com durant la lactància. La mare pot passar a través del cordó umbilical o de la llet materna, tot el bisfenol que s’ha anat acumulant en el seu cos. A més el nadó pot estar utilitzant biberons, xumets o altres recipients fabricats amb plàstic de mala qualitat.
Cal evitar qualsevol objecte de plàstic que contingui bisfenol més encara si ens serveix per menjar o beure.

Actualment hi ha al mercat biberons, xumets i recipients fabricats amb vidre o plàstics d’alta qualitat. A la nostra farmàcia treballem amb marques lliures de bisfenol com Suavinex, nuk, Dr.brown i MAM.

activitats, ecoceutics, notícies

El pròxim divendres 3 de març a les 19h farem la presentació de la nova línia dels productes Ecoceuitcs

L’equip de farmàcies ecoceutics i farmàcia Cristina Casas volem celebrar-ho amb tu.

Passarem una estona molt agradable acompanyats de música, pica-pica, cava, photocall i moltes sorpreses més.

Hi haurà un regal per a tots els assistents.

T’ESPEREM!

activitats, mares

El passat 21 de setembre vam fer una xerrada informativa a la farmàcia sobre els avantatges d’alimentar els nostres fills amb llet de cabra. És un tema del qual es parla molt últimament, la marca Capricare es comercialitza a Europa des de l’any 2013; la podem trobar a més de 20 països i és el resultat d’una investigació de més de 20 anys.

El principal avantatge de la llet de cabra és el seu procés de fabricació, senzill i molt natural; utilitzant el 100% de la proteïna que fa que el gust i l’olor siguin molt agradables per al nadó. A l’estómac es forma un bol digestiu esponjós i suau.

Aquesta proteïna proporciona la quantitat necessària d’aminoàcids essencials i semi-essencials exigits en una fórmula de llet infantil. Hi ha estudis que demostren la quantitat, qualitat i biodisponibilitat de la proteïna de cabra en la llet Capricare.

La llet de cabra és molt similar a la llet materna. No s’hi afegeix oli de palma (és un tipus d’oli que els nens no digereixen bé) i conserva el greix natural de la llet. Això fa que les deposicions dels nadons siguin molt més similars a les dels que estan alimentats amb llet materna.

Conté àcids grasos omega 3 i omega 6, presents de forma natural en aquesta llet. Està enriquida amb vitamines i minerals per tal d’assegurar un desenvolupament correcte del nadó. Està fabricada sense traces d’ou, gluten ni sucres afegits.

La llet de cabra està indicada per a qualsevol nadó des del naixement, especialment per als qui tenen problemes d’estrenyiment i còlics.

Per una informació més detallada, podeu consultar tota la composició i els estudis clínics a la pàgina web www.bebeinnova.com